Ağrı Cerrahisi

Ağrı cerrahisi nedir?

Ağır cerrahisi, vücutta tıbbi tedavi ile ortadan kaldırılamayan çok şiddetli ve yaşam kalitesini bozan ağrıların cerrahi yöntemle tedavi edilmesidir. Vücudumuzda ağrı duygusunu beyine ileten duyusal sinir lifleri ağrının bulunduğu yerden i̇tibaren cerrahi olarak kesilerek ağrı hissi ortadan kaldırılır. Bu işlem yapılırken sadece duyusal sinirler kesildiği için herhangi bir fonksiyon kaybı ortaya çıkmaz. Ağrı cerrahisinin uygulandığı başlıca iki durum trigeminal nevralji ve tümörlerdir.

Trigeminal nevralji nedir?

Trigeminal nevralji, yüzde bulunan trigeminus sinirinin tutulumu sonucu ortaya çıkan yüzden genellikle tek taraflı, elektrik çarpması gibi kısa süren şiddetli ağrılarla karakterize bir hastalıktır. Trigeminus siniri, yüzdeki ağrı, ısı, temas gibi duyumları beyine ileten his siniridir. Trigeminal nevralji tedavisinde öncelikle, tıbbi tedavi uygulanır. Tıbbi tedavinin cevap vermediği, ağrının çok şiddetli olduğu, ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği durumlarda trigeminal sinirin beyine ağrı duyumunu iletmesine engel olacak şekilde cerrahi tedavi uygulanabilir.

Tümöre bağlı ağrılarda cerrahi tedavi nasıl uygulanır?

Beyin, omurilik, sinir basısına neden olabilen tümörler şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu tümörler birincil ya da metastaza bağlı ikincil tümörler olabilir. Bu durumda, hastanın ağrıları çok şiddetli ağrı kesici tedaviye cevap vermeyebilir. Böyle durumlarda cerrahi olarak ağrı duyumunu beyine ileten sinir liflerinin kesilmesi ile ağrı hissinin ortadan kaldırılması amaçlanabilir.

Categories : Blog Yazılar
>